Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

"ΜΙΑ ΠΡΟΙΚΑ ΑΜΑΝΑΤΙ"- ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ



Το δράμα των προσφύγων, που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους με την Ανταλλαγή, προβάλλει μέσα από την αληθινή ιστορία της αναζήτησης των Μηνογλαίων, μιας οικογένειας Ρωμιών που, στα χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, φεύγοντας από το Χονάζ, εμπιστεύτηκε τα προικιά των κοριτσιών της στους Τούρκους γείτονες.
Ο Κεμάλ Γιαλτσίν, ο εγγονός του Τούρκου γείτονα, ξεκινά την οδύσσεια της αναζήτησης των Μηνογλαίων συλλέγοντας στοιχεία από πρόσφυγες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, και ανακαλύπτει μέσα από μαρτυρίες τραγικά γεγονότα και καταστάσεις που ποτέ δεν είχε διανοηθεί.
O συγγραφέας πήγε σε αρκετά χωριά των Γρεβενών, ο δρόμος τον έφερε και στον Βατόλακκο δύο φορές μάλιστα , η πρώτη το έτος 1994 και η δεύτερη το έτος 1996, τον φιλοξένησαν οι συγχωριανοί μας, μίλησε με πολλούς και στο εξαιρετικό αυτό βιβλίο του, παρουσιάζει τις συνεντεύξεις που πήρε από τους μακαρίτες Βασίλη Καραπά "Καϊσερλής" και Βασίλη Βασιλειάδη "Σουλτανού Βασίλης". Αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο και να νιώσετε τον πόνο που ένιωσαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι πρόσφυγες όταν άφηναν τα σπίτια και τις πατρίδες τους . Η συγκλονιστική περιγραφή των γεγονότων από τον Βασίλη Βασιλειάδη συγκλόνισε τον συγγραφέα και σίγουρα συγκλονίζει όλους εμάς....
Το βιβλίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και ο τίτλος του στα τούρκικα είναι: Mübadele Insanlari - Oι άνθρωποι της ανταλλαγής.

Καλή ανάγνωση!


πηγή: http://www.kemalyalcin.com
http://www.livanis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: