Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

To Φερίζντaγ (Ferizdağ) και ήδη Γκιουβεντίκ (Güvendik)



Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες κατοίκους του χωριού, ήρθαν από το χωριό Φερίζνταγ, του οποίου η σημερινή ονομασία είναι Γκιουβεντίκ (Güvendik). Το Γκιουβεντίκ βρίσκεται στην επαρχία του Τάσοβα (Taşova) στον νομό Αμάσειας (Amasya) του Πόντου, απέχει από το Τάσοβα 4 χλμ. και από την Αμάσια 52 χλμ. Σύμφωνα με το μητρώο αρρένων της Κοινότητας Βατολάκκου, (δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.vatolakkos.gr), 33 από τους πρώτους άρρενες κατοίκους του χωριού, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, κατάγονταν από το Φερίζνταγ. Ενώ σύμφωνα με μαρτυρία του μακαρίτη συγχωριανού μας Βασιλείου Βασιλειάδη (Σουλτανού Βασίλης) πoυ καταγράφηκε από τον Τούρκο συγγραφέα Κεμάλ Γιαλτσίν, το φθινόπωρο του 1923 έφθασαν στον Βατόλακκο 136 από τους 700 περίπου κατοίκους του Φερίζνταγ. Σήμερα ο πληθυσμός του Φερίζνταγ ανέρχεται σε 304 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2000.
Στην επαρχία του Τάσοβα βρίσκονται επίσης και τα ακόλουθα χωριά:
To Χατζήμπεη (Hacıbey), από το χωριό αυτό προέρχονται 4 από τους πρώτους άρρενες κατοίκους του χωριού μας (www.vatolakkos.gr) μετά την ανταλλαγή, ο σημερινός πληθυσμός του είναι 578 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2000 και
To Κιζολντουρέν που μετονομάσθηκε σε Κιζγκιουλντουρέν (Kızgüldüren), από το χωριό αυτό προέρχονται άλλοι 4 από τους πρώτους άρρενες κατοίκους του χωριού μας (www.vatolakkos.gr) μετά την ανταλλαγή, ο σημερινός πληθυσμός του ανέρχεται σε 437 κατοίκους σύμφωνα επίσης με την απογραφή του 2000.

πηγή: http://www.amasya.gov.tr
http://tr.wikipedia.org/wiki/Güendik,_Taşova
http://harita.turkcebilgi.com/koyler//türkiye/amasya/taşova/güvendik/


Δεν υπάρχουν σχόλια: